Gerinckímélő szék

Az „ülés korában”, amikor a modern ember élete túlnyomó részét már üléssel és nem mozgással végzi, rendkívül fontos a helyes testtartás. A helyes testtartáshoz pedig tökéletes gerinc alátámasztó és kímélő székre van szükségünk.

A folyamatos egy helyben ülés a munkahelyeken, sokszor csak minimális testtartás változtatásokkal kellőképpen igénybe veszi a derekat, illetve a gerincet is. S ez ellen eddig nagyon keveset tudtunk tenni. Ezek a problémák ugyanis a számítógépek megjelenésével és az azokhoz kapcsolódó ülőmunka révén jelentkeztek radikálisan. Amíg kézzel írt az ember, vagy erőteljesebb erőkifejtést jelentett a gépelés, a mechanikus írógépeken, addig az ülés is intenzívebb volt, mint most, amikor szinte egész nap a számítógép monitorját nézzük. Ilyen életmód mellett, azt kell, hogy mondjam nélkülözhetetlen egy gerinckímélő szék.

A székem nem gerinckímélő

Most, amikor ezt a szöveget olvasod, most is egy számodra nem megfelelő székben töltöd a mindennapjaidat, s ez csak tovább tetézheti az állandósult fájdalmakat, a sok ülésből származó problémákat.

Ez a fajta egész napos helytelen testtartás és a nem megfelelő székhasználatból származó bajok, azonban nem mindig jelentkeznek azonnal, sokunknál ez csak a későbbiekben fog kiütközni. Olyan tüneteket tapasztalhatsz majd magadon, hogy fáj a nyakad, aztán fáj a majd a derekad, idővel teljesen elmerevednek a végtagok, itt-ott zsibbadás érzel és egyre gyakrabban fog fájni a fejed is. S eleinte az okát sem fogod tudni, de ha később még intenzívebbek lesznek ezek a fájdalmak, akkor sem fogsz a székedre gyanakodni, mint ennek a kiváltó okára. Az állandó fájdalmak viszont nagyon meg tudják keseríteni egy ember életét. Ezeket mind megelőzheted viszont aktív üléssel, az aktív szék használatával.

Az aktív ülés gerinckímélő

Amennyiben aktívan és kényelmesen is ülsz egyben, ettől a sok problémától mind megszabadulhatsz egy szempillantás alatt. A folyamatos ülőmunka során, erős terhelés érheti a gerincedet, éppen ezért fontos, magára az ülésre fókuszálnod megoldásként, mert ma már szinte alig találni, olyan kvalifikált munkát, amit ne kéne ülve végezni.

Az aktív ülést viszont hagyományos székekben ülve sehogyan sem tudod elérni, legyen bármilyen drága és dizájnos is az a szék, amiben éppen most ülsz. Több ortopéd szakorvos is rendszeresen javasolja a gerinckímélő székeket, az ülő munkát végzőknek. Ők az alábbi szempontokat tartják szem előtt, amikor arra ösztökélnek, hogy változtassa a passzív, rögzült pozíciót igénylő üléseden.

Ülőmunka során ugyanis egyre inkább elgyengülnek a gerinc megtartásában és stabilan tartásában fontos szerepet betöltő, mély hátizmok. Idővel az egész napos ülőmunka miatt az úgynevezett csípőhajlító izmok is megrövidülnek. Így nem feltétlenül a kor előre haladta játszik abban kulcsszerepet, hogy felálláskor egyre nehezebb kiegyenesedned. A csípőízület is állandó veszélyben van, szinte valamennyi székben üléskor állandó számára nem megfelelő helyzetben kell hosszú órákon keresztül elhelyezkednie.

A gerinckímélő szék, állandó mozgást biztosít

 

A székednek tehát, aktív ülést kellene biztosítania és ezzel párhuzamosan folyamatos mozgást. Ilyen módon leszel csak ülés közben kis csökkenteni a nyomást, amely a porckorongon belül keletkezik. A székednek a hátadat is megfelelően kell tartani, sokszor be kell kapcsolni az egyensúlyérzékedet, ami biztosítja a pici, de jelentős szereppel bíró mozgásokat. A megfelelően alátámasztott és mozgásra kényszerített hát megakadályozza a csípőhajlító izmok elrövidülését.

A gerinckímélő széket, pontosan, mint egy jó öltönyt, vagy estélyi ruhát, pontosan rád kell szabni, különben nem érzed kényelmesen magad. Az aktív, gerinckímélő szék, éppen azt teszi lehetővé a számodra, hogy a saját testedhez igazítsad a széked. Az vakít szék folyamatos mozgást biztosít az ágyék részi gerincszakasznak is.

A hátadat a számodra és munkavégzéshez legmegfelelőbb dőlésszögbe kormányozhatod, így a szék tökéletesen megtartja a hátizmot és megakadályozza a csípőhajlító izmok rövidülését. A gerinckímélő székek jótékony hatása szinte azonnal érezhető. Kevésbé leszel fáradékony, energikusabb, kreatívabb leszel. Amikor egy ülőpozíció már fáraszt, akkor mindig úgy válthatsz, hogy a derék tökéletesen meg lesz támasztva, illetve a háttámla a lapockát a legmegfelelőbb szögben tartsa.

Jó ha tudod, hogy a legjobb gerinckímélő szék, egy magyar találmány, az aktív szék. Nézd meg a blogunkat, hogy erről a média milyen sok helyen beszámolt, már az ötlet megszületésének pillanatában.

Tagged , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..