Egészséges ülés

Hogyan használhatja az aktív széket az egészsége érdekében!

Az alábbiakban összefoglaljuk azokat az aktív szék pozíciókat, amelyekkel garantáltan új értelmet nyer

az egészséges ülés és a szék fogalma az életében.

 

MUNKA, WELLNESS, NAPI KARDIÓ EDZÉS, NYÚJTÁS, LÁBADOZÁS

Ülő pozíció:

„egészséges

Az összeszerelt szék taposójára lépve, a karfa kapaszkodó részét megfogva egyszerűen ereszkedjen az ülőrészbe, és kényelmesen dőljön hátra. A szék ergonomikus kialakítású, úgy támasztja alá a gerincet, hogy kiemelje az ágyéki (lumbális) görbületet, ugyanis a porckorongok itt vannak a legnagyobb nyomásnak kitéve. Ezzel a gerinc kilazítható és tehermentesíthető, a kényelmes és egészséges ülőhelyzetből adódóan nem fordul elő, hogy az ember rossz testtartás miatt károsítja a gerincét. A mellkast felfelé emeli, így a hasüreg megnagyobbodik, a rekeszlégzés jobbá válik. A belső szervek tehermentesülnek, javul a keringés és az emésztés. A talp alátámasztása biztosítja, hogy a comb lágyszöveteire ne jusson túlzott terhelés.

 

Hintázás:

„egészségesA törzs előre-hátra döntésével lendületbe hozhatja a hintaszéket. Amíg meg nem tanulta a hintaszék kezelését használja a hátsó kis ütközőt és a kartámasz végén található kapaszkodót. Lassan, kis mozdulatokkal ismerkedjen a hintaszék tulajdonságaival. A háttámla és az ülőlap találkozásánál található jobb oldali rögzítő zárral fixálhatja az ülő pozíciót, ami még dinamikusabb hintázást segít elő.

Amennyiben a rögzítőt használja, kissé tehermentesítse a széket a feszüléstől. A hintázásról a neuropszichológusok azt tartják, hogy elősegíti az egyensúlyszerv, továbbá a szenzoros integráció, s a többi érzékszerv fejlődését, valósággal kikényszeríti az idegrendszer érését. Sikeresen használják figyelem-vagy tanulási zavarral küszködő, mozgásukat nehezen koordináló-, beilleszkedési problémákkal küszködő, a környezete elől kórosan bezárkózó, valamint hiperaktív vagy koraszülött és autista gyermekek idegrendszeri fejlődésénél. Terhes anyáknak javasolják, hogy naponta legalább kétszer 5-10 percet hintázzanak.

 

„egészséges
Fekvő pozíció:

Oldja ki a jobb oldali rögzítő zárat, aktiválja a bal oldali ütköző zárat, és a székben ülve, a kartámaszba kapaszkodva kezdje lassan kiegyenesíteni a lábát, míg vízszintes helyzetbe nem ér a háttámla. Visszaülésnél csak hajlítsa be ismét a lábát.

 

Űrhajós ülés:

„egészségesAktiválja a bal oldali ütköző zárat, helyezze a hosszú kitámasztó rudat az ülőlap alatt található furatba, majd rögzítse. Állítsa a széket vízszintes helyzetbe, álljon be háttal az ülőlap elé oldalt megfogva a kartámasz kapaszkodóit, és lassan ereszkedjen bele a hintaszékbe, ami közben felveszi az űrhajós ülés pozíciót. Hasznos ez az aktív pihenés a perifériás vérkeringés javításához. Visszafele kapaszkodjon a lábtartóba, egyszerű mozdulattal segítse ki magát a hintaszékből.

 

„egészséges

Térdeplő ülés:

Helyezze a kitámasztó rudat a hintaszék elején, a lábtartónál található furatba, majd a térdeplő zsámolyt helyezze fixen a lábtartóra. Rögzítse a háttámla és az ülőlap találkozásánál található bal oldali zárat, majd helyezkedjen el térdeplő pozícióban a széken.

 

Fejjel lefele lógó pozíció:

„egészségesMielőtt hozzáfogna, feltétlen olvassa el a fontos biztonsági információkat! Helyezze a hintaszéket vízszintes pozícióba, aktiválja a bal oldali ütköző-rögzítő zárat és a jobboldali rögzítő zárat vízszintes pozícióba, ellenőrizze még egyszer. Helyezze a lábrögzítő szerkezetet a háttámla tetején található zártszelvénybe. Üljön lovagló-ülésben a háttámlára arccal a lábrögzítő felé, két oldalról helyezze bokáját a bokaméretére beállított szivacshengerek közé. Győződjön meg róla, hogy elég feszesen tartja-e.

Feküdjön lazán hanyatt fekvésben. Segítő partnere a székkel szemben állva tegye lábát a hintaszék első ívére, és lassan nyomja azt lefelé. Első alkalommal csak 45 fokig emelje fel, majd vissza. A 90 fokos lógáshoz fogja meg a segítő partner a kartámasz végén található kapaszkodót és hozza függőleges helyzetbe az ülőrészt. Ez az alátámasztásos lógás, a gerinc tökéletesen kilazítható, a porckorongok tehermentesülnek, az izomfeszültség oldódik, megszűnik a fejfájás.

A szabad függéshez a kartámaszt kissé lenyomva vagy felfelé emelve elősegíthetjük a kishimbák átfordulását, ami kis zökkenéssel járhat, míg be nem gyakorolják. Visszafelé ugyanilyen mozdulattal, ne túl gyorsan helyezze vízszintes helyzetbe azt. A lábrögzítő szerkezetet kizárólag a funkcióját betöltve használja, egyéb esetekben távolítsuk el a háttámlából.

 

Gerincnyújtás hanyatt fekvésben:
„egészséges

Oldja ki a bal oldali ütköző zárat, ugyanolyan mozdulattal, mint a fekvő pozíciónál dőljön vízszintes helyzetbe, karjával nyomja lefelé a kartámaszt, egy időben az alsó lábszáraival nyomja az ülőlapot lefelé. Először lassú mozdulattal, nagyon óvatosan ismerkedjen a hintaszék mozgásával, úgy helyezkedjen el a hintaszéken, hogy megtalálja az egyensúlyát. Visszafelé lábával segítse a háttámlát az eredeti pozíciójába.

 

Gerincnyújtás hason fekvésben:

„egészségesOldja ki a bal, és a jobb oldali ütköző zárat, a szék háttámláját nyomja hátra addig, míg a háttámla meg nem ütközik. Arccal a lehajlított háttámla felé állva feküdjön rá a székre, az ágyékrész legyen a szivacshengeren. Az egyensúlyt megtartva lógassa a testét a székről lefelé úgy, mintha „rongybaba” lenne, tehát semmi erőt ne fejtsen ki, ekkor a saját súlyától nyúlik a gerince, a lumbális, és nyaki görbület kilazítható, a gerincoszlop megnyúlik, bővül az agy vérellátása.

 

Has és hátizom erősítés:

„egészséges

Helyezze a hosszú kitámasztó rudat a hintaszék hátulján található furatba, majd rögzítse. Helyezze a lábrögzítő szerkezetet a háttámla tetején található zártszelvénybe, rögzítse.

Állítsa a hintaszék háttámláját mínusz pozícióba, üljön lovagló-ülésben arccal a lábrögzítő és szerkezet felé, /hátizom erősítésnél pont ellenkezőleg/ és helyezze a bokáját a szivacshengerek közé. A gyakorlat végeztével vegye ki a lábrögzítő szerkezetet.

 

Comb és farizom erősítő gyakorlat:

„egészségesOldja ki a jobb, és a bal oldali rögzítő zárakat, s székben ülve és a kartámaszba kapaszkodva kezdje lassan kiegyenesíteni a lábát. Testünk közben maradjon ülő pozícióban, azaz lábunk és a törzsünk 90 fokot zárjon be. Hajlítsa be ismét a lábát, majd kezdje az egészet előröl, ha lábával ritmikusan lefelé nyomkodja a lábtartót a hasi, és lábtájékon felfrissíti a vérkeringést.

Érezze, mely izomcsoportot szeretné megdolgoztatni, így vagy a comb, vagy a farizomból dolgozzon. Ha az erősséget fokozni szeretné, helyezze a kitámasztót a hátsó furatba. Így a szék fix marad, de a torna egyre intenzívebbé válik.

 

„egészséges
Törzserősítő, egyensúly tréningező gyakorlat:

Egyszerűen ereszkedjen az ülőrészbe, nyújtsa ki a lábát, (nem baj, ha a farkcsont az háttámla aljáig ér), láb és a törzs 90 fokot zárjon be. Hintáztassa maga alatt a széket a törzse mozgatásával úgy, hogy lehetőleg a fej ne mozduljon el.