Egészséges szék

Az egészséges szék

A MI UNIVERZÁLIS MECHANIKUS HINTASZÉKÜNK

A 2004. évi genfi találmányi kiállításon különdíjjal kitüntetett termék


A XXI. század vívmányaként jelent meg ez a többfunkciós hintaszék, amelynek a célja, hogy megreformálja az ülést. Az Aktív Szék ülő, középfekvő, szívkímélő, fekvő, homorító, térdelő, álló és fejjel lefelé lógó pozícióba billenthető, a súlypont megfelelő áthelyezésével. Benne hintázni, tornázni, gerincet nyújtani, fejjel lefelé lógni is lehet.

Ez a szék 180 °-os szabadságot nyújt.

Mitől egészséges szék? Mit tud az aktív szék?

 

Az Aktív Szék használatával a gerinc kilazítható és tehermentesíthető: ergonomikus kialakítású, kényelmes és egészséges ülőhelyzetéből adódóan nem fordul elő, hogy az ember rossz testtartás miatt károsítja a gerincét. Változatos mozgásokat kínál, nem kényszeríti az embert meghatározott ülőhelyzetbe, nem akadályozza a mozgásban, hanem alárendelten támogatja a különböző testhelyzeteket. Hátradőléskor automatikusan változik az ülőlap és a háttámla szöge, így többféle ülőhelyzetet lehet felvenni anélkül, hogy a háttámla támasztó hatása változnék.

Ülésből egy mozdulattal könnyedén hátra lehet dőlni, kinyújtózni, továbbdőlve a felsőtest a vízszint alá kerül; megnyúlik a derék. Lábbal ritmikusan lefelé nyomkodva a lábtartót erősíti a hát,- far,- comb,- láb,- és hasizmokat, javítja a perifériás vérkeringést, tréningezi az egyensúlyt, megelőzi a felfekvést. Negatív pozícióba állítva, ráhasalva a székre, a lumbális,- és nyaki görbület kilazítható, a gerincoszlop megnyúlik, bővül az agy vérellátása.

A gerincnyújtás másik lehetőségét, a fejjel lefelé lógást is forradalmasította az Aktív Szék, a gerinc tökéletesen kilazítható, a porckorongok tehermentesülnek, az izomfeszültség oldódik, megszűnik a hát,-és fejfájás.

Kinek van szüksége egészséges székre?

 

Ideális az Aktív Szék munkahelyi, ill. otthoni munkához, ahol hosszú időt kell ülve eltölteni, s az ember túllép több üléspozíció határát, és különböző, változatosabb mozgásokat igényel.

Az Aktív Szék ezeknek az igényeknek is eleget tesz: hisz tudott, hogy nincs jó ülőpozíció, a legjobb pozíció mindig a következő pozíció, amit csak az Aktív Szék kínál.

A porckorongok sincsenek túlterhelve, a változatos üléstesttartás elősegíti a szivattyúmechanizmus működését, amely a porckorongok táplálási feltétele; s úgy támasztja alá a gerincet, hogy kiemelje az ágyéki (lumbális) görbületet, ugyanis a porckorongok itt vannak a legnagyobb nyomásnak kitéve. A mellkast felfelé emeli, így a hasüreg megnagyobbodik, a rekeszlégzés jobbá válik. A belső szervek tehermentesülnek, javul a keringés és az emésztés. A talp alátámasztása biztosítja, hogy a comb lágyszöveteire ne jusson túlzott terhelés, ezzel jobb közérzetet és ergonómiailag helyes tartást tudunk biztosítani. Ebben a székben egyszerűen lehetetlen kényelmetlenül, illetve helytelenül ülni.

Ideális azok számára is, akiket betegségük miatt otthon kell ápolni, kiszélesíti a mozgáskorlátozottak lehetőségeit. Műtét utáni lábadozók, legyengült idősek, ültetett és fektetett betegek erőfeszítés nélkül válthatnak pozíciót minimális testsúly áthelyezéssel, ill. egy mozdulattal lehet a beteget álló testhelyzetben a székbe fektetni, majd ugyanilyen minimális erővel felállítani ápolóik munkáját nagymértékben megkönnyítve, mivel sok tekintetben nem szorulnak mások segítségére. Kiegészítő övvel állítógépként is funkcionál. Megfelelő edzésprogramot alkalmazva elősegíthető a balesetből való felépülés.

Amennyiben terhes anyák használják, naponta legalább kétszer 5-10 percen át hintáznak, az új és új helyzetekhez való mozgásos alkalmazkodás valósággal kikényszeríti és más koraszülöttekhez képest, aktívabbá teszi a baba idegrendszerének az érését.

A kitámasztó segítségével fix székké, szívkímélő űrhajós üléssé, lábgéppé, ill. ággyá alakítható. Kiegészíthető még felhajtható klaviatúratartó lappal, ill. térdeplő zsámollyal.


„Ha nem repülhetsz, fuss! Ha nem futhatsz, menj!

Ha nem mehetsz, csússz! De bárhogy is legyen: mozogj!”

Ifjabb dr. Martin Luther King