Miért van szükséged az aktív székre?

Ez az ülés kora

 

Korunk, – sajnos – mindennél inkább az ülésről szól. Az életünk nagyrészét szemben az őseinkkel, mi üléssel töltjük. Az utazásnál ülünk az autóban, tömegközlekedési eszközökön és meg se fordul a fejünkben, hogy gyalog vágjunk neki a célunk, vagy szekéren, hintón, ami még valamennyire átadta az emberi testnek az út viszontagságait. Az hogy kilovagoljunk az barokkos, indusztriális tájba, arról pedig szó sem lehet.

A legtöbb ember ülve végzi a munkáját is ma már számítógépek előtt. Ülve nézzük a tévét, vagy veszünk részt szórakoztató rendezvényeken, színházban, moziban, vagy némely koncerten is. Amíg a munkatevékenységek sokkal több az ember által sétálva megtett utat, vagy mozgást kívántak, addig mára inkább az lett a modern ember legnagyobb baja, hogy ahhoz, hogy mozogjon külön energiákat kell mozgósítani. Be kell illeszteni a napirendeb, hogy elmenjünk sétálni, kerékpározni, edzeni, vagy úszni. E nélkül a tervszerűség nélkül, bizony ülésre vagyunk ítélve.

Ugyanakkor a mai rohanó kor, a sok-sok feladat, ami megoldásra vár, ami aztán minden energiánk felemészti a napvégére, így már csak annyi erőnk marad, hogy leüljünk a TV elé, arra ítél minket: egyre kevesebbet mozogjunk.

 
Az ülés korának betegségei

Amikor korunk vezető betegségeiről olvasol, akkor első helyen említik meg a mozgásszegény életmódot és a stresszt.

Mit tehetnél? Hogyan szabadulj ki ebből az ülő életmódból?

Hiába tudod az egyenes következményét a sok ülésnek, hisz az egészségügyi felmérések igazolják, hogy az emberek 80%-a panaszkodik folyamatos vagy visszatérő hát-, illetve derékfájdalmakra. S azt is tudjuk az ilyen fájdalmak, illetve a gerincbetegségek túlnyomó része a mozgásszegény életmódra vezethető vissza. Hosszú távon, a fix üléspozíció káros hatást fejt ki a mozgásszervekre.

Így az egyik megoldás az lenne, mivel az üléstől nem tudsz megszabadulni, ha dinamikus, aktív ülés pozíciókat keresnél. Erre azonban a legtöbb szék alkalmatlan.

Megoldást jelentene még, ha óránként felállnál és tornáznál 5 percet. Őszintén irodai körülmények között ki fogja megtenni mindezt? Papp László, ezeknek a problémáknak a kezelésre alkotta meg az aktív széket.

 
Az aktív szék

 

Az aktív szék legnagyobb előnye, hogy forradalmasítja az ülést. Amennyiben aktívszéket használsz, így már bármilyen irodai munkához egészséges, aktív mozgást biztosító, derékkímélő széked lesz. Az aktív szék lehetővé teszi a szabad mozgást, a különböző nyújtó pozíciók felvételét a székben, ami erősíti a deréktáji szakaszt és a gerinc mellett húzódó tartóizmokat. Bármilyen betegségben szenvedő számára megoldást jelent az aktív ülést biztosító szék használata. Így olyanok számára is tudunk biztosítani aktívabb életet, akiknek már minden egyéb mozgás a nehezére esik.

Miért előnyös az aktív ülés, az aktív székben?

  • Az aktívszék használata folyamatos izomműködést igényel
  • Az aktív székben végzett egyensúlyozó mozgások ösztönösek. Ennek köszönhetően főként a hát, de minden más izomzatunkat is úgy tudjuk dolgoztatni, hogy azt nem is érzékeljük.
  • Megakadályozza a derék és a gerinc körüli mélyizmok letapadását, elmerevedését, a nyaki izmok meszesedését. Így az ezekből a problémákból eredő fájdalmak, meg is szűnnek.
  • Az aktív szék a gerinc tehermentesítése révén, kíméli a gerincoszlopot.
  • Az aktív szék bármilyen pozícióban elősegíti a helyes testtartás kialakítását.

Az aktív székben az ülés, arra készteti az embert, hogy egyensúlyi helyzetet keressen, így a széket használó személy automatikus törzs-, medenceövi és alsóvégtagi izommunkára kényszeríti. Ez nem óriási és látványos mozgásokat jelent, mint a gimnasztika, de a nap folyamán a folyamatos izomaktivitás megelőzi az izomgörcsöket, lemerevedéseket. Mivel az ezekből eredő izomfáradtság is később jelentkezik, így sokkal aktívabban, szellemileg frissebben tudjuk végezni a munkánk. Az aktívszékben való ülésnél az alsóvégtagi izommunka az alsó végtag keringését is elősegíti.

 
Ülőmunkát végzel, vagy fájdalmaid vannak a fizikai munkától?

S  akkor még, miért nincs aktív széked?

 

Előzd meg azt a sok problémát, amit stressz és a mozgásszegény életmód jelent. Ehhez kapsz most páratlan segítséget anélkül, hogy igazából mást kéne tenned, mint ülnöd.

Megelőzésként vásárolj időben aktív széket.

Amennyiben a felsorolt problémákból, már vannak, amelyeket érzékeltél magadon, vagy tartósan fennállnak, akkor bizony most rögtön érdemes aktív széket vásárolnod, hogy ne a betegség, hanem az aktivitás határozza meg az életed, anélkül, hogy az ülőmunkád miatt állandó kényszert és újabb stresszt éreznél, azért mert nem mozogsz eleget.